Γρίπη και καρδιακή προσβολή… Τελικά συνδέονται;


Γρίπη και καρδιακή προσβολή…
Τελικά συνδέονται;

 

Οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής αυξάνονται έξι φορές κατά τις πρώτες επτά ημέρες μετά την ανίχνευση εργαστηριακά επιβεβαιωμένης λοίμωξης από γρίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Κλινικών Αξιολογικών Επιστημών (ICES) και Δημόσιας Υγείας του Οντάριο (PHO)

“Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά επειδή η σχέση μεταξύ της γρίπης και του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ενισχύει τη σημασία του εμβολιασμού”, λέει ο Jeff Kwong, επιστήμονας στο ICES και PHO και επικεφαλής της μελέτης.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ οξειών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα της γρίπης και του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τους ασθενείς με λοιμώξεις από τη γρίπη Β και τους ασθενείς που υποφέρουν από την πρώτη καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης αυξημένο κίνδυνο – αν και όχι τόσο υψηλό όσο για τη γρίπη – με μόλυνση από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

“Τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με προηγούμενες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια και τη θνησιμότητα, υποστηρίζει διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές που υποστηρίζουν την ανοσοποίηση της γρίπης σε εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής”, λέει ο Kwong.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 20.000 περιπτώσεις ενηλίκων γρίπης που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά από το 2009 έως το 2014 και αναγνώρισαν 332 ασθενείς που νοσηλεύονταν για καρδιακή προσβολή εντός ενός έτους μετά από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση της γρίπης.

“Τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για την πρόληψη αναπνευστικών λοιμώξεων και ειδικά της γρίπης, μέσω μέτρων που περιλαμβάνουν εμβολιασμούς και πλύσιμο στο χέρι”, λέει ο Kwong.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να καθυστερούν την ιατρική αξιολόγηση για συμπτώματα της καρδιάς, ιδιαίτερα κατά την πρώτη εβδομάδα μιας οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.

 

Βασιλης Μπινακης 
Τμήμα R&D / CTO of Medical Division