Κύφωση


Τι είναι η κύφωση
Κύφωση είναι η υπερβολική αύξηση της (φυσιολογικής) κύρτωσης της θωρακικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης (‘ράχη’). Είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής από την παιδική ηλικία και την εφηβεία έως τις προχωρημένες ηλικίες. Δυστυχώς είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που παραμελούνται.

Τι πρέπει να ξέρετε για την κύφωση
Αν και αρκετές φορές η κύφωση είναι μία ‘καλοήθης’ κατάσταση που δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα συχνά συνοδεύεται από σοβαρή διαταραχή της δομής της σπονδυλικής στήλης με σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα για όλη την ζωή του ατόμου.

Οι πιο συχνές μορφές κύφωσης που συναντούμε είναι: στα παιδιά η κύφωση λόγω στάσης του σώματος και η ιδιοπαθής εφηβική κύφωση ενώ στους ενήλικες η κύφωση της προχωρημένης ηλικίας λόγω οστεοπόρωσης. Η κύφωση είναι ένα συχνό πρόβλημα και θα πρέπει να αναγνωρίζεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς και να αντιμετωπίζεται πάντοτε σοβαρά ώστε να αποφεύγονται σημαντικά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Μέθοδοι αντιμετώπισης της κύφωσης

Στα παιδιά

H κύφωση ‘λόγω στάσης του σώματος’ είναι η πιο ‘καλοήθης’ μορφή κύφωσης καθώς η παραμόρφωση του κορμού δεν συνοδεύεται από πόνο, δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη μετέπειτα ζωή και τις περισσότερες φορές η κύφωση εξαφανίζεται μέχρι την ενηλικίωση ή μετά την έναρξη συστηματικών αθλητικών δραστηριοτήτων (όπως γυμναστική και κολύμβηση) πού πάντοτε βοηθούν στο πρόβλημα. Ωστόσο, για την αποφυγή της μικρής πιθανότητας επιδείνωσης της κύφωσης είναι καλό το παιδί να εξεταστεί από γιατρό ειδικευμένο στις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Στους εφήβους
H διάκριση μεταξύ της απλής κύφωσης ‘λόγω στάσης του σώματος’ στους εφήβους και της πολύ πιο σοβαρής ‘ιδιοπαθούς εφηβικής κύφωσης’ (λέγεται και ‘νόσος του Scheuermann’) δεν είναι πάντοτε εύκολη για τους γονείς ή τον μη ειδικό γιατρό. Είναι επομένως σημαντικό ειδικά αν το σχήμα της ράχης φαίνεται να επιδεινώνεται σταδιακά το παιδί να εξετάζεται από ειδικό γιατρό ώστε να αποκλειστούν πιο σημαντικά προβλήματα και να δοθούν οδηγίες για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού της ανάπτυξης.

Κύφωση στους ενήλικες
Η κύφωση στους ενήλικες είναι συνήθως αποτέλεσμα προϋπάρχουσας κύφωσης από την εφηβική ηλικία αν και περαιτέρω σταδιακή επιδείνωση μπορεί να συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό, χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης μπορεί να επιτευχθεί σε εξειδικευμένο χειρουργικό τμήμα σπονδυλικής στήλης.

Κύφωση στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Η παραμόρφωση που παρατηρείται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να οφείλεται σε κάταγμα ή πολλαπλά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης λόγω εκφυλισμού των μεσοσπονδύλιων δίσκων με την πάροδο της ηλικίας. Τα κατάγματα αυτά συνήθως προκαλούν επιπλέον της παραμόρφωσης και έντονο πόνο και κάποιες φορές μπορεί να μείνουν χωρίς θεραπεία με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποφέρουν από χρόνιο πόνο, είτε γιατί δεν γίνεται σωστή διάγνωση είτε γιατί δυστυχώς ακόμα θεωρείται από κάποιους κάτι το αναμενόμενο στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Η θεραπεία για τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι η διαδερμική κυφοπλαστική. Εκτός από την άμεση ανακούφιση από τον οξύ πόνο που επιτυγχάνει η μέθοδος της κυφοπλαστικής, όσο πιο νωρίς γίνεται τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκατασταθεί και η κύφωση που προκαλεί το κάταγμα.

Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο από τον ειδικό γιατρό πρέπει να αρχίζει θεραπεία με πρόγραμμα εφαρμογής ‘κηδεμόνων’ του κορμού για την αποφυγή επιδείνωσης της κύφωσης και τη διόρθωση του σχήματος της ράχης. Εάν ειδικά προς το τέλος της περιόδου ανάπτυξης του εφήβου ο βαθμός κύφωσης είναι πολύ σοβαρός τότε θα πρέπει να συζητηθεί η διορθωτική χειρουργική θεραπεία για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων κατά τη μετέπειτα ζωή.