Νεφελοποιητές – Θεραπεία

Ο νεφελοποιητής είναι μία συσκευή η οποία διευκολύνει τη χορήγηση των εισπνεόμενων φαρμάκων και συνταγογραφείται από τον θεράποντα ιατρό. Περιέχει ένα επιστόμιο καθώς και μία μάσκα προσώπου.

Με τη χρήση της μάσκας δεν απαιτείται συγχρονισμός της αναπνοής με την ενεργοποίηση της συσκευής του εισπνεόμενου φαρμάκου.

Το βασικό στην επιλογή ενός νεφελοποιητή είναι ο χρόνος νεφελοποίησης (ένα καλό μηχάνημα νεφελοποιεί τα 2,5ml ενός φαρμάκου σε λιγότερο από 6 λεπτά) καθώς και η εισπνεύσιμη ποσότητα φαρμάκου (όσο μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου νεφελοποιείται και όσο μικρότερη διάμετρο έχουν τα σταγονίδια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του φαρμάκου που φτάνει τελικά στα βρογχιόλια). Η σωστή χρήση των συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως το άσθμα.

Αν ο ασθενής δεν έχει κατανοήσει τις σωστές οδηγίες χρήσης, το φάρμακο δεν εναποτίθεται ικανοποιητικά στους πνεύμονες, στο όργανο δηλαδή στο οποίο πρέπει να δράσει, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων.

Επιπλέον όταν οι συσκευές εισπνοών δεν χρησιμοποιούνται σωστά, μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής ουσίας παραμένει στη στοματική κοιλότητα. Κατά συνέπεια ο ασθενής εκτίθεται στις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής ουσίας, χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίζεται σωστά το άσθμα.

Καλές Πρακτικές Χρήσης Νεφελοποιητή

  • Μετά από κάθε χρήση, πλένουμε το ποτηράκι με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στεγνώσει
  • Κάνουμε την θεραπεία μας σε καθιστή θέση και ποτέ ξαπλωμένοι
  • Το ποτηράκι νεφελοποίησης το αντικαθιστούμε κάθε 150 με 200 χρήσεις
  • Διατηρούμε τα αναλώσιμα (σωλήνα, ποτηράκι, μάσκα και άλλα αναλώσιμα) πάντα καθαρά και σε κλειστό χώρο
  • Αν επιμένετε να παραμείνετε καπνιστές, Δεν καπνίζουμε μετά την θεραπεία, οι βρόγχοι μας παραμένουν ανοιχτοί και τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα