Τι είναι η Σπιρομέτρηση;


Τι είναι η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση εξετάζει πόσο καλά μπορείτε να αναπνεύσετε και συμβάλλει στη διάγνωση διαφόρων πνευμονικών νόσων. Η εξέταση είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, ωστόσο απαιτεί δυνατό φύσημα. Φυσάτε μέσα σε μια μικρή συσκευή, το σπιρόμετρο, που μετράει πόσο αέρα μπορείτε να φυσήξετε από τους πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.
Πρέπει να κάνετε εξέταση;
Ναι, εφόσον:
• Είστε άνω των 40 ετών ή είστε ή έχετε υπάρξει καπνιστής
• Βήχετε πολύ
• Σας κόβεται η ανάσα όταν περπατάτε γρήγορα
• Ανησυχείτε για την υγεία των πνευμόνων σας.
• Λαμβάνετε ήδη θεραπεία για κάποια πνευμονική νόσο.
Τι συμβαίνει κατά την εξέταση;
Η νοσοκόμα ή ο γιατρός θα σας δείξουν πώς να φυσήξετε μέσα στο σπυρόμετρο πριν ξεκινήσετε. Είναι σημαντικό να φυσήξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε κατά την εξέταση, αλλιώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι ακριβή. Όταν κρατάτε το σπιρόμετρο θα πρέπει:
• Να εισπνεύσετε όσο πιο βαθιά μπορείτε και να τοποθετήσετε τα χείλη σας σφιχτά γύρω από το επιστόμιο
• Να βάλετε τα δυνατά σας και να φυσήξετε δυνατά τον αέρα σας, όσο πιο γρήγορα γίνεται
• Να συνεχίσετε να φυσάτε μέχρι να αδειάσουν οι πνεύμονές σας και ο γιατρός ή η νοσοκόμα να σας πουν να σταματήσετε, συνήθως μετά από τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα

Πώς θα είναι τα αποτελέσματα;
Το σπιρόμετρο συνδέεται σε υπολογιστή που δημιουργεί καμπύλες ροής-όγκου. Αν οι πνεύμονές σας είναι υγιείς, θα φυσήξετε τον περισσότερο αέρα κατά το πρώτο
δευτερόλεπτο της εξέτασης.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει αυτές τις μετρήσεις για να αποφασίσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Αν η ποσότητα του αέρα που μπορείτε να φυσήξετε κατά το πρώτο δευτερόλεπτο είναι μικρή, ενδεχομένως να έχετε στένωση στους αεραγωγούς σας, πιθανόν λογω άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Αν λαμβάνετε ήδη κάποια θεραπεία για το άσθμα ή την ΧΑΠ (π.χ. εισπνεόμενα φάρμακα), η εξέταση σπιρομέτρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί αν η θεραπεία βοηθά τους πνεύμονες σας να λειτουργούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Η εξέταση μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν ορισμένες άλλες πνευμονικές νόσοι.

Θα χρειαστώ άλλες εξετάσεις;
Η εξέταση σπιρομέτρησης είναι σημαντική μέτρηση της λειτουργίας των πνευμόνων. Αν τα συμπτώματά σας έχουν διακύμανση (όπως λόγου χάρη στο άσθμα) μπορεί να σας ζητηθεί να επαναλάβετε την εξέταση σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ώστε να γνωρίζετε ποιο είναι τα φυσιολογικό για εσάς αποτέλεσμα. Αν πάσχετε από κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα (λόγου χάρη ΧΑΠ), η τακτική σπιρομέτρηση μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάστασής σας. Ακόμα, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις, αν ο γιατρός χρειαστεί να προχωρήσει τη διερεύνησή του, ώστε να σας ορίσει την κατάλληλη αγωγή.
Συνοπτικά , η σπιρομέτρηση είναι μια εύκολη, ασφαλής και φθηνή εξέταση που δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την λειτουργία των πνευμόνων σας και συμβάλλει αποτελεσματικά στην διάγνωση αλλά και παρακολούθηση των πνευμονικών νοσημάτων.

 

Αποκλειστική αντιπροσώπευση και επισκευή σπιρομέτρων της Ιταλικής εταιρίας MIR
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι συμφωνήσαμε με την MIR για την αποκλειστική αντιπροσώπευση και επισκευή των συσκευών της Ιταλικής εταιρίας MIR. Σκοπός μας και στόχος μας είναι η γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας και των πελατών της MIR στην Ελλάδα και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του service των συσκευών της.
Για το λόγο αυτό το διήμερο 22/02/2018 & 23/02/2018 βρεθήκαμε στην Ρώμη για τεχνική εκπαίδευση και έτσι τα κόστη αποστολής συσκευών για επισκευή εντός και εκτός εγγύησης θα περιοριστούν εφόσον θα στέλνετε τις συσκευές σε εμάς και όχι στην Ιταλία για επισκευή.